پلی وینیلیدن فلوراید


برای آشنایی اجمالی با پلی(وینیلیدین فلوراید)، اینجا کلیک کنید.


پلی(وینیلیدین فلوراید)، یا PVDF، چند ویژگی دارد که در برخی مصارف مزیت خاصی بدان می بخشد. این پلیمر، مقاومت الکتریکی بسیار بالایی داشته و در برابر شعله نیز به خوبی مقاوم است. با کنار هم قرار دادن همین دو خاصیت، به نظر می رسد که این پلیمر می تواند ماده ی مناسبی برای عایق کاری سیم های الکتریکی باشد؛ خصوصاً سیم هایی که درحین مصرف، داغ می شوند. از این رو، شما می بینید که این ماده برای عایق کاری سیم های رایانه ای که با آن کار می کنید نیز به کار رفته است. کابل های الکتریکی هواپیما هم با PVDF عایق شده اند، جایی که تقریباً همه ی قطعات روی مدارهای الکتریکی باید ضد آتش باشند. ضمناً این ماده از نظر شیمیایی هم مقاوم است، و به همین دلیل، می بینیم که در صنایع شیمیایی، PVDF به منظور تولید لوله ها و بطری ها و ظروف نگهداری مواد شیمیایی به کار می رود. رفتار آن در برابر تابش اشعه ی ماوراء بنفش چگونه است؟ PVDF در برابر آن هم مقاوم است. PVDF اغلب برای افزایش مقاومت پلی(متیل متاکریلات) در مقابل اشعه ماوراء بنفش، با آن آلیاژ می شود. PMMA در اثر اشعه ماوراء بنفش، تخریب می شود، به همین دلیل اگر بخواهیم پنجره هایی برای بیرون ساختمان از جنس PMMA بسازیم، باید آن را با PVDF آلیاژ کنیم.

نکته ی جالب دیگری درباره ی PVDF این است که ماده ای پیزوالکتریک است. بدین معنی که وقتی در یک میدان الکتریکی قرار گیرد، شکل خود را تغییر می دهد. از آنجایی که فلوئور بسیار الکترونگاتیوتر از کربن است، اتم های فلوئور، الکترون ها را از اتم های کربنی که به آنها متصل اند، به سمت خود می کشند. این پدیده، بدین معنی است که گروه های – CF2 – در زنجیر، به خاطر وجود بار جزیی منفی روی اتم های فلوئور و بار جزیی مثبت روی اتم های کربن، بسیار قطبی خواهند بود. بنابراین با قرار گرفتن در یک میدان الکتریکی، گروه های قطبی – CF2 – که می خواهند در جهت میدان آرایش یابند، حرکت می کنند و این امر موجب تغییر شکل نمونه می گردد.

حال اگر شما آن را در یک میدان الکتریکی متناوب قرار دهید، در حالی که ابتدا در جهتی، و سپس در جهت عکس آن تغییر شکل می‌دهد، نوسان خواهد کرد. این نوسان را می‌توان برای تولید صوت به کار گرفت. طرز کار بلندگوهای بسیار قوی پیزوالکتریک نیز به همین شکل است.

PVDF از طریق پلیمریزاسیون وینیلی رادیکال آزاد و از مونومر وینیلیدین فلوراید به دست می آید ؛ به این شکل:

مونومر وینیلیدین‌فلوراید در حالت سه بعدی چنین به نظر می‌رسد:

اگر می‌خواهید پلیمرهای هالوژن‌دار بیشتری را ببینید، اینها را بررسی کنید:

پلی‌تترافلوئورواتیلن
پلی(وینیل کلراید)
پلی‌کلروپرن
پلی(وینیلیدین کلراید)

2 دیدگاه

  1. محمدجواد شکاری

    با درود
    با سپاس از سایت وزین شما .
    خواهشمندم من را راهنمایی بفرمایید در زمینه نهیه پولیمر الکترو اکتیو مثل پلی ونییلیرین فلوراید انرا از کجا میتوانم تهیه کنم.
    با سپاس فراوان